Bira se najljepši školski vrt u Republici Hrvatskoj

Na ovogodišnji natječaj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Najljepši školski vrtovi javilo se stotinjak vrtića, osnovnih i srednjih škola, đačkih domova te centara za odgoj i obrazovanje iz gotovo svih hrvatskih županija. Najviše je prijava stiglo iz Grada Zagreba, Varaždinske županije, Splitsko-dalmatinske županije i Primorsko-goranske županije. Stručno povjerenstvo ovih je dana krenulo u njihov obilazak, posebno onih koji su se prijavili prvi put. Bez obzira na ishod natječaja povjerenstvo će im dati smjernice i stručne savjete za uređenje okoliša. U stručnome su povjerenstvu su Astrid Horvat iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vesna Cetin Krnjević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Tamara Rehak Biondić iz Hrvatskoga centra za poljoprivredu, hranu i selo pri Ministarstvu poljoprivrede, krajobrazna arhitektica Dobrila Kraljić te Lidija Komes, koja je pokrenula i dugi niz godina vodila HRT-ov ekološko-obrazovni projekt Najljepši školski vrtovi u okviru emisije Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) "Slušaj kako zemlja diše".

Usporedno s obilascima vrtova ove će se godine održavati i brojni korisni stručni skupovi u okviru kojih će stručni suradnici projekta – biolozi, agronomi, krajobrazni arhitekti, inženjeri šumarstva, pedagozi i psiholozi – održavati prezentacije o pojedinim temama te davati savjete koji se mogu primijeniti u projektu održavanja i uređenja vrtova.

U projekt je od samoga početka uključeno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a pokrovitelji su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te brojni donatori zahvaljujući kojima je školama moguće donirati sadnice, biljke, cvijeće, povrće, oruđe za rad u vrtu, a od novčanih donacija pobjedničke škole, vrtići i đački domovi mogu obnoviti i proširiti svoje zelene površine, popraviti ograde na vrtovima, opločnike te ljepše urediti prostor vrta, voćnjaka i povrtnjaka.

Stručno povjerenstvo prijavljene će vrtove pratiti sve do rujna, a nagrade najuspješnijima – a to su Zlatna povelja, Zelena povelja i Plava povelja, odnosno priznanja za biološku raznolikost te autohtone i udomaćene vrste – bit će dodijeljene na tradicionalnoj svečanosti koja će se održati u studenome na Hrvatskoj radioteleviziji. Dodijelit će se i nagrada  za kontinuitet, koja je također na razini pobjedničkoga naslova, a za nju se tri godine nakon pobjede mogu natjecati oni vrtovi koji su već osvojili pobjednički naslov, a i dalje uzorno uređuju svoj vrt i okoliš.