Ministarstvo Zakonska regulativa Mapa stranica English
Središnji državni portal

Ministar Tolušić dodijelio odluke o odobrenju 71 milijun kuna za lokalne razvojne strategije u ribarstvu (FLAG)

Ministar Tomislav Tolušić dodijelio je u ponedjeljak, 12. lipnja, prve Odluke o odobrenju lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu odabranih za sufinanciranje u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020.  i rješenja o priznavanju 5 lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu: „ALBA“ iz Labina, „ISTARSKA BATANA“ iz Medulina, „ISTARSKI ŠVOJ“ iz Pazina, „JUŽNI JADRAN“ iz Stona i „LOSTURA“ iz Biograda na Moru.

Kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH na raspolaganju je čak 350 milijuna eura, za provedbu mjera koje pokrivaju  cjelokupni sektor ribarstva:  od slatkovodnog i morskog uzgoja, slatkovodnog i morskog ulova, ribarske infrastrukture pa do razvoja zajednica i područja ovisnih o ribarstvu. Upravo zato su bitne lokalne razvojne strategije ribarstva  koje su  temeljni dokumenti za daljnji rad svake lokalne akcijske grupe u ribarstvu (FLAG-ovi).

Danas je priznato 5 FLAG-ova kojima su odobrene lokalne akcijske strategije, a time i novčana sredstva za provedbu mjera koje su osmislili za područje vlastitog FLAG-a. Primjerice, radi se o sljedećim mjerama:

·         promocije i marketinga ribarske tradicije određenih područja,
·         promicanja svijesti o važnosti konzumacije ribe i lokalnih ribljih proizvoda,
·         poticanje potrošnje ribe u vrtićima i školama,
·         stvaranje inkubatora znanja - unaprjeđenje vještina i sposobnosti članova ribarske           zajednice
·         stvaranje turističkih sadržaja povezanih s ribarstvom i ribolovnim turizmom,
·         zaštita autohtonih i razvoj novih proizvoda ribarstva i akvakulture,
·         ulaganja u prerađivačke i distributivne objekte (npr. mobilna sušionica, kombi, ribarnica, skladište, mala prerada).
 
Ukupni odobreni iznos za ovih 5 Lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu iznosi 71.039.882,36 kuna za mjere koje će provoditi u programskom razdoblju 2014.-2020.

Danas je osnovano prvih pet FLAG-ova, koji će dobiti 71 milijun kuna za provedbu lokalnih strategija ribarstva koje su sami osmislili. To je odličan primjer  pristupa „odozdo prema gore“. Ne kažem da će FLAG-ovi riješiti ključne probleme u ribarstvu, njih ima puno, ali možemo paralelno zajedno raditi na decentralizaciji sustava i razvoju hrvatskog ribarstva kao i na iskorištenju 350 milijuna eura iz Europskom pomorskog i ribarstvenog fonda koja su nam na raspolaganju do 2020. godine“  - izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Tablica 1. Pregled iznosa i mjera po FLAG-ovima
FLAG IZNOS BROJ MJERA
ALBA 14.709.158,75 10
ISTARSKA BATANA 11.017.363,95 17
ISTARSKI ŠVOJ 16.322.900,00 17
JUŽNI JADRAN 13.290.797,66 7
LOSTURA 15.699.662,00 7
UKUPNO 71.039.882,36 58


Obavijesti
Doniranje hrane
Školska shema
Doručak
Zlata vrijedan