Ministarstvo Zakonska regulativa Mapa stranica English
Središnji državni portal

Varaždin - 7. travnja 2017. godine

 

Tolušić u Varaždinskoj županiji

Ministar Tomislav Tolušić posjetio je Varaždinsku županiju dana 7. travnja 2017. godine.
 
Za svog boravka u Varaždinskoj županiji otvorio je Doručak s hrvatskih farmi u Varaždinuna kojem su  predstavljeni sustavi dobrovoljnog označavanja stočarskih proizvoda. Na Doručku s hrvatskih farmi bili su posluženi tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja, te proizvodi specifični za Varaždinsku županiju.
 
Ministar Tomislav Tolušić potom je otvorio 17. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva „Hrvatski pekar 2017.“, a sastao se i sa županom Predragom Štromarom i poljoprivrednim proizvođačima Varaždinske županije s kojima je razgovarao o aktualnom stanju u poljoprivredi i načinima na koje male OPG-ove treba uključiti u kratke lance opskrbe poglavito kada je riječ o javnim nabavama za škole, vrtiće i bolnice. Proizvođači su iskoristili priliku iznijeti ministru svoje prijedloge, sugestije i potrebe, a ministar Tolušić predstavio im je projekte na kojima Ministarstvo već radi ili su pri samom kraju realizacije. Među ostalim, pojasnio je odredbe Zakona o zabrani nepoštenih trgovački praksi u lancu opskrbe hranom i predstavio smjernice pojednostavljenja procedura prijave i kraćih rokova obrade natječaja Programa ruralnog razvoja.
 
Varaždinsko zelje i Varaždinski klipić dva su naša proizvoda iz ovoga kraja u postupku zaštite. Samo partnerski odnos Ministarstva poljoprivrede i proizvođača može doprinijeti većem broju zaštićenih naziva proizvoda, a time i registraciju oznake na razini Europske unije. Ministarstvo poljoprivrede nastojat će iz godine u godinu povećavati broj zaštićenih autohtonih pekarskih proizvoda na razini EU, a u ovom trenutku se možemo pohvaliti s 15 proizvoda s EU oznakom. Naša pekarska industrija u korak je sa svjetskim standardima i u suradnji s nadležnim ministarstvima pomno prati, predlaže i sudjeluje u izradi propisa iz tog područja. Za pohvalu je brzina prilagodbe po pitanju uvođenja preporuka o smanjenju unosa soli kroz prehranu gdje je pekarska industrija među prvima napravila iskorak. Mi imamo dugu tradiciju specifičnih pekarskih proizvoda i prehrambenih navika koje ne mogu zamijeniti proizvodi iz uvoza, a dio naših proizvođača pekarskih proizvoda svoje je kupce pronašao i izvan domovine“, izjavio je ministar Tolušić nakon posjeta Varaždinskoj županiji.


Obavijesti
Doniranje hrane
Školska shema
Doručak
Zlata vrijedan